Al nostre hort tenim arbres, un taronger i un llimoner, també tenim plantes aromàtiques i raïm.
Aquests mesos hem plantat moltes verdures, com:
- Enciams
- Faves
- Pastanagues
- Cols
- Brocoli romanescu
- Espinacs
- Bledes
Aquest curs, hem dividit l'hort en quatre parcel·les i cadascú de nosaltres ens encarreguem d'una.
Per tal de saber quina zona ens toca hem construït uns cartells amb un suport de fusta i clavar-les a l'hort.
Els suports els hem fet amb fustes reciclades, posteriorment els hem pintat (primer amb imprimació i després amb pintura especial d'exterior) i per acabar hem fet els cartells amb el programa CANVA.
El resultat ha estat magnífic i per aquest motiu us el volem ensenyar.
Aquest final de curs hem plantat maduixes i carbassons a unes torretes a l’aula SIEI.
Dimarts és el mercat de l’Arboç i vam anar a comprar les plantes, després vam comprar terra i les vam trasplantar en una torreta més gran perquè puguin créixer.
Ara ja ho tenim tot preparat perquè creixin les maduixes i els carbassons.
Equip SIEI
Dins del Projecte de l'Hort Escolar estem treballant els animals i concretament el CUCS DE SEDA.
Aquest mini projecte és molt enriquidor i significatiu perquè podem veure la transformació que fan els cucs des de el seu naixement fins al final de la seva vida.
En un primer moment, hem fet una incorporació del que són els cucs de seda a tot el grup classe, veurem imatges a la pantalla de l’aula sobre els cucs de seda, com viuen, com mengen i veurem tot el procés fins que es fa papallona.
Portarem els cucs de seda a l’aula dins d’una capsa de sabates, d’aquesta manera iniciarem i veurem tot el procés d’evolució, des de que són cucs dins que fan els capolls de seda, fins que surt la papallona. També potenciem la cura dels animals i la responsabilitat.
Què són els cucs de seda?
Els cucs de seda són uns insectes que tenen la propietat de produir seda. Antigament, la Xina comerciava amb Europa amb la seda. Els xinesos es van fer d’or amb aquests animals que la produïen. De fet varen guardar el secret de la seva elaboració durant 1500 anys !!
El seu nom científic és Bombyx Mori.
És un insecte que té “metamorfosi completa” que vol dir que des de que neix fins que es converteix en papallona i mor canvia de forma.
Des de fa 3000 anys no hi ha cucs de seda que visquin en llibertat, tots estan en captivitat perquè els humans els ham domesticat
El fil amb el que forma el capoll pot tenir fins a 1500 metres de llarg!!
Les papallones del cuc de seda ni mengen ni beuen.
Volem saber més dels cucs de seda:
- Què mengen i com són.
- Parts del cos.
- Metamorfosi (evolució).
- Fases de la vida.
- Com es crea la seda, el seu origen i la llegenda.
La luffa és una planta originària de la Índia, descoberta pels europeus a Egipte en el S.XVIII. Molt productiva, cada planta pot donar entre 15 i 20 fruit de fins a 30 cm de llarg, no ens sorprèn que s’utilitzi en la cuina de molts països càlids.
De la planta de luffa, s’aprofita tot: la flor (arrebossada i fregida), les llavors (com aperitiu) i les tiges del fruit i la planta, com a cordill.
I els fregalls i esponges? Doncs són aquests mateixos fruits, que un cop madurs, es tornen molt i molt fibrosos. Es deixen assecar, es pelen i es transformen en esponges vegetals.
A la SIEI hem elaborat sabons naturals amb esponges Luffa.
Quines propietats tenen:
- Millora la circulació
- Relaxant muscular
- Exfoliant
Què necessitem?
1. sabó transparent de glicerina
2. líquid per desemmotllar
3. un motlle
4. alcohol o aigua
5. carbassa luffa
6. colorant
7. essència aromàtica
8. ganivet
- Preparar la terra
- Plantar la collita d’hivern (enciams,
cebes, pastanagues, coliflor, patates, cols, faves …
Experiment amb llimones de l'hortAquesta setmana hem fet un experiment amb les llimones de l'hort de l'institut. Primer van preparar el material que necessitaven:
Llimones
2 tipus diferents de metall
cables elèctrics amb pinces
diodes
El segon pas va ser muntar un circuit elèctric utilitzant la llimona com si fos una pila per encendre la llum del diode.També ho vam provar amb aigua i sal enlloc de la llimona.
Hem construït un hotel d'insectes
Aquesta setmana hem fet un experiment amb les llimones de l'hort de l'institut. Primer van preparar el material que necessitaven:
Llimones
2 tipus diferents de metall
cables elèctrics amb pinces
diodes
El segon pas va ser muntar un circuit elèctric utilitzant la llimona com si fos una pila per encendre la llum del diode.També ho vam provar amb aigua i sal enlloc de la llimona.
L'hotel d'insectes serveix per donar refugi a multitud d'insectes beneficiosos per a la natura. Sobretot, els principals ocupants que reben aquests refugi són les abelles i vespes solitàries, encara que també s'hi poden refugiar marietes i crisopes.
No us preocupeu per les abelles i vespes, aquestes són inofensives! A diferència de les abelles que es crien en ruscs o vespers, les solitàries no són agressives. Són les encarregades de pol·linitzar les flors, una tasca essencial per als ecosistemes.
Aquests insectes viuen sols i solen construir els seus nius en llocs petits com troncs de fusta vella, que no són gaire fàcils de trobar a la natura. Per això, els hotels d'insectes són un gran substitut d'aquests llocs, els aixopluguen i ajuden a mantenir les espècies pol·linitzadores.
Aquest problema encara s'agreuja més a les ciutats, ja que per a aquests insectes és molt difícil trobar refugi. Així que construir-los un hotel us pot ser de gran ajuda!
Ja hem començat ha recollir les primeres verdures d'hivern de l'hort. Les vam plantar entre setembre i octubre, les hem regat, hem llevat les herbes dolentes, vam lluitar contra una plaga els llimacs però finalment ens hem ensortit.
S'han fet grans i boniques i és el moment de portar-les a casa per fer una bona amanida i compartir-la amb la família.
Avui us volem presentar la nostra nova collita.
Hem agafat les faves i els pèsols de l’hort i hem aprofitat per aprendre a utilitzar la balança que tenim a la classe. Hem pesat totes les faves i els pèsols i en total hem recollit 890gr.
Aquesta collita se l’ha emportat a casa el David i l’Ainhoa i ens han de fer el retorn de la recepta que han fet i les quantitats amb grams de tots els productes utilitzats. També faran una fotografia que penjarem a la SIEI. Poc a poc, construirem el nostre racó gastronòmic.
Perquè un hort a l'institut?
Al principi de curs ens visitaven uns gatets quan anàvem a l’hort i un dia vam decidir portar-los agua i menjar. Els hem posat nom i a vegades venen fins a 4 gatets. Estem contents amb ells i cada dia els portem el menjar.
També vam fer una cargolera perquè tenien molts cargols a l’hort. Encara no hem pogut estudiar la reproducció i el creixement, però ho farem el proper curs.
També continuem mantenint el Jardí Vertical de l’aula, amb set plantes de diferents varietats. Ens encarreguem de regar-les a diari, encara que cadascuna té unes necessitats diferents de reg i llum.
maniacenru Chris Hernandez https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=subsmibersa.Descargar-Choo-Choo-Charles-gratuita
ResponEliminatravintimcia
OpetiZcrabpa_1995 Craig Hatheway https://www.serenamedium.fr/profile/gayliahgayliahgayliah/profile
ResponEliminaomegunun