Passa al contingut principal

Gamificació i racons


Curs 2021 - 2022


Gamificació a l’aula a través dels escacs

La gamificació té un caràcter lúdic que facilita la interiorització i genera una experiència positiva, motivació, ànim de superació personal i altres valors com l’esforç, el respecte i la constància.

Durant el primer trimestre van dur a terme l’activitat dels escacs amb l’alumnat de la Siei.

L’objectiu en el moment d’ensenyar escacs es fer un treball mental per desenvolupar el pensament i alhora fomentar valors i les habilitats socials.

A través dels escacs treballem la geometria, l’orientació espacial, girs i moviments en el pla i les coordenades. A banda d’això, aprenem a respectar l’oponent, a mantenir l’atenció, a anticipar moviments i a crear estratègies.

Des de l’institut de l’Arboç creiem que  utilitzant metodologies actives com, per exemple, la gamificació, els continguts teòrics s’aprenen millor i amb molta més motivació.



Projecte de racons

El projecte de Racons permet atendre a tot l’alumnat de manera individual, respectant els seus interessos i ritmed’aprenentatge. Es creen diversos racons dels diferents àmbits i l’alumnat participa en cadascun d’ells durant untemps concret, afavorint la seva autonomia, capacitat d’organització i motivació cap als aprenentatges.


Alguns dels racons que hem creat aquest curs són els següents:


El racons de les matemàtiques, la percepció i l’atenció:

  • La finalitat d’aquests racons es que l’alumne a partir d’experiències perceptives directes assimili conceptesde qualsevol aprenentatge i millori la seva atenció. En aquest espai l’alumnat pot trobar-se amb diferents jocs, materials i eines.






 
El racons de les llengües (català, castellà, anglès):El que es vol aconseguir amb aquests racons de treball és que l’alumnat faci servir la llengua com un mitjà
d’expressió. Hi ha diferents materials que fem servir com ara diferents jocs de paraules, targetes de vocabulari,
models de grafisme i diferents eines ( ordinadors, tablet, paper, llapis, colors, retoladors...).




 

El racó de coneixement del medi:En aquest espai es pretén despertar la capacitat científica, la capacitat d’interaccionar amb el món natural

mitjançant un enfocament del procés manipulatiu. Podem trobar material de laboratori, material manipulatiu imatges, puzzles...

Amb aquest projecte podem crear espais i materials personalitzats i de diversos nivells, per a aconseguir que tot

l’alumnat de la SIEI  tinguin les mateixes oportunitats.




Curs 2020-2021



Hem estat treballant el projecte de "El meu poble". Ho hem fet des de totes les matèries, de manera transversal.

Hem estat treballant les tradicions de L'Arboç i la seva història a través d'entrevistes als nostres familiars, hem fet una gincana en anglès pel poble, hem treballat l'orientació i els llocs més emblemàtics i també he conegut les figures geomètriques que trobem al nostre entorn.

Ens ho hem passat molt bé i hem après moltes coses!
























Curs 2019-2020


Projecte “Els Gegants i els Capgrossos”:

A finals del segon trimestre, hem realitzat aquest projecte interdisciplinari entre les matèries de Medi Social i Cultural, Llengua Catalana, Llengua Castellana i Medi Natural. La proposta sorgeix per tal de donar resposta a un interès compartit pels alumnes i la veritat és que han participat molt motivats i implicats al llarg del projecte!

Hem estudiat la seva tradició a les poblacions de la comarca del Baix Penedès i d’arreu de Catalunya, la història i els mites que representen, per a després elaborar cadascun, el seu capgròs en forma de diferents animals. El projecte s’ha vist cancel·lat degut al període de confinament pel  COVID-19, però estem ben segurs que el podem reprendre ben aviat i mostrar-vos totes les nostres produccions. De moment, us avançem algunes:





Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fem fòssils!

La setmana passada vam fer fòssils! A continuació us expliquem els passos que vam seguir per poder-los dur a terme: 1. Aixafar la plastilina. 2. Posar l’insecte a sobre de la plastilina i aixafar fins deixar-lo marcat. 3. Treure l’insecte. 4. Preparar el ciment, barrejar-lo amb aigua. 5. Tirar a sobre de la plastilina el ciment i deixar-lo assecar. 6. Una vegada sec, girar i treure la plastilina.

A LA SIEI CONVERTIM LES FRACCIONS EN UNA DELICIOSA EXPERIÈNCIA CULINÀRIA

Els estudiants de secundària de l'Institut de l'Arboç han posat a prova els seus coneixements matemàtics de manera pràctica i deliciosa. En una activitat innovadora, els alumnes de la classe de matemàtiques de la SIEI van transformar les fraccions en una experiència culinària memorable. La jornada va començar a les aules de la SIEI, on els estudiants van explorar les fraccions en matemàtiques. Amb una comprensió més profunda dels conceptes matemàtics, els alumnes van passar a la pràctica, aplicant els seus coneixements per preparar una autèntica massa de pizza.   Amb la supervisió dels professors, els estudiants van calcular les proporcions exactes de cada ingredient, tenint en compte les fraccions i la quantitat de porcions desitjades. Aquesta fase va demostrar com les matemàtiques es poden aplicar a la vida quotidiana de manera tangible i deliciosa.   Després de preparar els materials i mesclar els ingredients, els alumnes van col·locar les seves masses de pizza a casa...

LA PREHISTÒRIA A LA SIEI

  LA PREHISTÒRIA A LA SIEI Al llarg del primer trimestre hem portat un projecte de la prehistòria a la SIEI. Aquest projecte ens ha servit per entendre quines han estat les causes que han fet evolucionar la forma de vida que han experimentat les persones amb el pas del temps. Pensem que endinsant-nos en la Prehistòria, hem pogut entendre i aprofundir què va caracteritzar una de les etapes més llargues de la nostra història. Per altra banda, també ens ha servit per aprendre de forma activa qui eren els nostres avantpassats, com eren, com vivien, quines activitats feien...i com hem evolucionat fins a arribar a nosaltres.  Al llarg del projecte hem posat en pràctica diferents tècniques cooperatives, hem cercat informació, hem anat a la biblioteca, fet presentacions, gamificació, taller de pintures rupestres, un portafolis entre altres activitats. Ha estat un projecte que ens ha motivat, ens hi hem implicat, els resultat han estat molt enriquidors i ple d’aprenentatges.